flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відкритий лист з приводу сюжету ТРК «Аверс» від 22.08.2019 «Журналістів силою виводили з суду, щоб вони не потрапили на справу Кривіцького»

28 серпня 2019, 11:02

Відкритий лист з приводу сюжету ТРК «Аверс» від 22.08.2019  

«Журналістів силою виводили з суду,

щоб вони не потрапили на справу Кривіцького»

 

            В ефірі ТРК «Аверс» 22 серпня 2019 року вийшов сюжет під назвою «Журналістів силою виводили з суду, щоб вони не потрапили на справу Кривіцького.

 

 

Адміністрацією Волинського апеляційного суду було вивчено ситуацію, що склалась, у зв’язку з тим, що у сюжеті подано спотворену і недостовірну інформацію, та з метою усунення будь-яких непорозумінь та перекручування реальних подій, суд повідомляє наступне.

            Розгляд цивільної справи № 159/5182/18 за позовом Кривіцького В.Б. до прокуратури Волинської області, прокуратури Рівненської області, Державної казначейської служби України про оскарження постанови та відшкодування шкоди, завданої незаконними діями органами досудового розслідування, за апеляційними скаргами на рішення Ковельського міськрайонного суду від 01 квітня 2019 року, було призначено на 14 год. 30 хв. 22 серпня 2019 року.  

            Журналістка  ТРК “Аверс”  Наталія Поліщук  прибула до суду о 14 год. 38 хв. 48 секунд,  при тому, що судове засідання розпочалось о 14:30 год.

            Волинський апеляційний суд завжди неухильно дотримується вимог статті 11 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” щодо гласності і відкритості судового процесу.  Журналісти регіональних мас-медіа, у т.ч. ТРК “Аверс”, знають про це, так як систематично бувають присутніми у відкритих судових засіданнях.   Разом з тим, звертаємо увагу представників ЗМІ та громадськості, що частиною другою пункту 4 статті 11 Закону визначено що: “Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також  трансляція судового засідання, повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання і здійсненні учасниками судового процесу своїх процесуальних прав. Суд може визначати місце в залі судових засідань, з якого має проводитись фотозйомка, відеозапис.”

Оскільки журналісти ТРК “Аверс” прибули до суду після того, як судове засідання розчалось, старшим судовим розпорядником на підставі норм закону було проінформовано журналістку Наталію Поліщук про неможливість зайти у зал судових засідань.  

Журналістка, яка неодноразово бувала під час відкритих судових засіданнях у Волинському апеляційному суді та знайома з Правилами пропуску осіб до приміщення суду, відмовилась пред’явити посвідчення представника ЗМІ, намагалась потрапити на судове засідання, котре вже розпочалось. Протиснувшись між турнікетом, встановленим в холі суду, журналістка спровокувала конфлікт. На дії представниці мас-медіа відреагували військовослужбовців Національної Гвардії України, які здійснюють охорону суду.

На жаль, у сюжеті телеканалу «Аверс» інформацію подано спотворено, що спричинює негативний вплив на формування громадської думки, як до Волинського апеляційного суду, так і до судової гілки влади України в цілому. Відеофіксацію зазначеної ситуації без звукового супроводу, оскільки відеокамери технічно не фіксують звук, та цей лист, розміщуємо на веб-сайті Волинського апеляційного суду  https://vla.court.gov.ua/sud4802/.

Звертаємо увагу, що відповідно до  п.6 ст. 26 Закону України «Про інформацію» журналіст, працівник засобу масової інформації зобов'язаний дотримуватися встановлених суб'єктом владних повноважень правил внутрішнього трудового розпорядку, не перешкоджати діяльності його службових та посадових осіб.

З огляду на ситуацію, що склалась, та з метою уникнення аналогічних непорозумінь, нагадуємо, що пропуск до суду учасників судового процесу, журналістів та будь-яких інших осіб здійснюється після пред’явлення документа, що посвідчує особу та видачі одноразової електронної перепустки, відповідно до Правил пропуску осіб до приміщення Волинського апеляційного суду та транспортних засобів - на територію суду.

Хочемо закликати представників медіа дотримуватись норм професійної етики журналіста, та чесно і неупереджено висвітлювати факти про діяльність суду в цілому.

З метою присутності під час відкритого судового засідання будь-якій особі, у т.ч. і журналістам, необхідно прибувати до суду завчасно до початку засідання.

Працівники Волинського апеляційного суду з повагою відносяться до професійної роботи журналістів та завжди відкриті до конструктивного діалогу. Необхідну інформацію та будь-які уточнення представники ЗМІ завжди можуть отримати у прес-секретаря суду.

 

 

Голова

Волинського апеляційного суду                                                               П.Т.Філюк