flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як вирішити спір не звертаючись до суду

02 квітня 2019, 16:06

 Як вирішити спір не звертаючись до суду – це питання обговорювали сьогодні у Волинському апеляційному суді під час зустрічі іноземних експертів Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» із суддями, адвокатами та медіаторами області щодо можливостей запровадження медіації в Україні.

Міжнародні експерти - екс-міністр юстиції Словенії та голова суду м.Любляна Френк Лейні, а також Президент Європейського Центру вирішення спорів Алеш Залар поділились досвідом застосування досудової  медіації при вирішенні спорів у країнах Європи, зокрема Словенії, та США.

Учасники зустрічі обговорили шляхи впровадження досудової медіації, як ефективної альтернативи вирішення спорів та конфліктів.  

 

Застосування медіації є ефективним методом вирішення спорів, який у порівнянні з судовим процесом, економить час, зменшує фінансові витрати сторін та знижує емоційне напруження між учасниками конфлікту. Водночас медіація забезпечує сторонам приватність та конфіденційність, дає можливість отримати виграшне рішення для обох сторін, яке кожен з учасників буде виконувати добровільно. В результаті проведення медіації зменшується конфліктність, покращуються відносини між членами сім’ї, забезпечується підтримка особистих контактів між батьками і дітьми, а тому її цінність для вирішення сімейно-правових спорів є вагомою. 

 Суддя Апеляційного суду Волинської області у відставці, голова комітету з медіації при Раді адвокатів Волинської області, заступник голови громадської організації “Ветерани судових органів Волинської області”, Заслужений юрист України Оксана Завидовська-Марчук зауважила, що кожна зі сторін добровільно обирає рішення щодо участі в медіації і усвідомлює, що рішення може бути досягнуто тільки шляхом співробітництва, тему ця тема є надзвичайно актуальною і для суспільства, і для суддів.

Своїми враженнями від запровадження медіації поділилась суддя Луцького місцькрайонного суду,  член Ради суддів України Інна Плахтій, Ольга Турак, Ірина Токарська – судді Маневицького та Турійського районних судів області, які брали участь у впровадженні пілотного проекту з медіації на Волині у 2014-2015 роках, судді Волинського апеляційного суду, адвокат, член Ради адвокатів України Оксана Комарницька та інші.

На думку експертів потрібно розпочати із створення державою  центрів медіації, у яких учасникам конфлікту буде надаватись безоплатна допомога медіатора.

Прес-служба Волинського апеляційного суду