flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Волині обговорили виклики та актуальні питання здійснення правосуддя в умовах воєнного стану

27 травня 2024, 16:23

У приміщенні Любомльського районного суду Волинської області відбулась нарада голів судів та керівників судових установ області та України на тему: «Правове забезпечення здійснення судочинства в умовах воєнного стану».

Голова Волинського апеляційного суду Віктор ГАПОНЧУК озвучив актуальні питання здійснення правосуддя та забезпечення умов для здійснення правосуддя під час воєнного стану, у т.ч. для зменшення відтоку кваліфікованих кадрів судів.

В.о. Голови ДСА України Максим ПАМПУРА проінформував про стан організаційного та фінансового забезпечення діяльності органів судової влади, у т.ч. судів Волинської області. Зазначив, що важливим пріоритетом є  не лише матеріально-технічне забезпечення судів, а й вжиття заходів для збереження кваліфікованих кадрів працівників судів та судових установ, зменшення їх відтоку, що особливо актуально в умовах воєнного стану.   

Народний депутат України IX скликання, члену Комітету Верховної Ради з питань правової політики та партії «Слуга народу» Сергій ДЕМЧЕНКО проінформував щодо законодавчих перспектив забезпечення умов здійснення судочинства в умовах воєнного стану, зазначив, що поділяє позицію судів щодо необхідності вжиття ефективних заходів для зменшення відтоку кваліфікованих кадрів судів.

Про актуальні питання здійснення судочинства в судах адміністративної та господарської  юрисдикції зазначили голови цих судів Віктор ВАЛЮХ і Микола ШУМ.

Щодо історії змін місцевих загальних судів Волинської області  доповіла начальник ТУ ДСА України в Волинській області Наталя КОЦИРІЙ.

Судді у відставці Волинського апеляційного суду Оксана ЗАВИДОВСЬКА-МАРЧУК та Олександр ПАЗЮК зазначили важливу роль лідерство керівництва та командної співпраці у забезпеченні належної діяльності судів, судових установ та захисту прав громадян.

Про важливість співпраці усіх гілок органів державної влади задля забезпечення виконання завдань держави в умовах воєнного стану зазначили голова Ковельської військової адміністрації Ольга ЧЕРЕН та голова Любомльської міської ради Роман ЮЩУК.

Під час обговорення голови місцевих загальних судів області підтримали думку щодо важливого значення у створенні умов для здійснення правосуддя не лише належне матеріально-технічне забезпечення судів, а також вжиття на законодавчому рівні заходів щодо підвищення заробітної плати працівників апаратів судів, задля  зменшення відтоку кадрів та збереження професійного складу працівників апаратів судів .

Обговорені під час заходу питання актуальні у нинішніх реаліях, оскільки воєнний стан вимагає від судової системи ефективної адаптації для забезпечення верховенства права, захисту прав і свобод громадян, а також стабільності здійснення правосуддя. У т.ч. однією з важливих тем є питання зменшення плинності кадрів судової системи та вжиття заходів для збереження  кваліфікованих фахових працівників.

Також гості відвідали Волинський апеляційний суд, де мали можливість ознайомитися з експозицією Музею становлення судової влади на Волині, ознайомились з умовами здійснення судочинства та приміщеннями Волинського окружного адміністративного суду, Луцького міськрайоного, Ківерцівського, Шацького, Любомльського районних судів області.