flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повноваження судів не можуть бути припинені у період воєнного стану

23 вересня 2022, 15:28

Сьогодні 23 вересня працівники Волинського апеляційного суду взяли участь у конференції на тему: «Особливості забезпечення здійснення правосуддя в умовах війни». Захід був організований в рамках реалізації нової фази Ініціативи «Модельні суди» Проєктом ЄС «Право – Justice II» спільно з Державною судовою адміністрацією.

Питання безпеки в судах сьогодні є як ніколи важливим, тому учасниками заходу було обговорено безпекові ризики та попереджувальні заходи при здійсненні правосуддя в умовах воєнного стану. Адже навіть в умовах війни робота судів не може бути припинена задля недопущення обмеження конституційного права особи на судовий захист.

«В умовах війни державна влада, органи в системі правосуддя та насамперед суди, повинні оперативно реагувати на виклики часу. Всі ми маємо знаходити баланс між можливістю організації права громадянина на доступ до суду та запобіганню загрози життю та здоров'ю суддів, працівників апаратів судів, учасників судового процесу та відвідувачів судових установ» - зазначив голова Державної судової адміністрації України Олексій САЛЬНИКОВ.

Дуже корисною стала частина конференції у якій міжнародні та українські експерти ділились реальним досвідом здійснення правосуддя під час війни.

Досвідом поділились і міжнародні експерти Проєкту ЄС «Право – Justice II»- Даріуш СЕЛІЦЬКИЙ (Польща) розповів про взаємодію між суддею та службою судової безпеки та практику розгляду справ про військові злочини та Корнеліс ВЕРХАЕРЕН (Нідерланди) поділився досвідом з питань судової безпеки.

Практичним досвідом організації роботи судів під час вторгнення, щодо проведення евакуації працівників суду, судових справ та майна судів поділився начальник ТУ ДСА України в Донецькій області Сергій МУЗИКАНТ.

Місто Харків з перших днів війни та до сьогодні знаходиться під масштабними обстрілами, тому корисним став досвід щодо організації охорони судових установ начальника ТУ ССО України у Харківській області Андрія МАРУЩЕНКО.

Керівник апарату Донецького апеляційного суду Наталія МІСЬКО також розповіла про організацію евакуації суду та подальшу його роботу. «Війна це час страхів, війна це час боротьби зі страхами. Час, коли можна роздивитись свої найбільші страхи та спробувати бути більшими за них. Не треба переставати жити, я точно знаю! Ми не знаємо коли все скінчиться, але точно знаємо, що під час війни ми маємо жити!», - зазначила пані Наталія у своєму дуже щирому та емоційному  виступі.